24 Dec 16 /// Autor: travelbook.rs
Kada je carica Marija Terezija naredila proširenje dvorca Schönbrunn, njen muž želeo je da unutar velikih vrtova, bude smešten i zoološki vrt.
Da li znate da je ovo najstariji zoološki vrt na svetu

Zna li neko da je Bečki zoološki vrt najstariji zoološki vrt na svetu? Sada znate. Ovaj zoološki vrt nekada je bio rezervisan samo za pripadnike Habsburške dinastije, ali, na sreću, postao je javan i otvoren za javnost, uz uslov da ga mogu posetiti samo ako su 'pristojno odeveni' (?), valjda su u ono vreme shvatali šta to znači.

Nekada je ovo bila druga po popularnosti atrakcija u Beču. Najstariji zoološki vrt na svetu osnovan je 1752. godine. Ipak, ono po čemu je on danas poznat opisuje se samo superlativima, zaslužuje li on to ili ne, drugo je pitanje.

Da li znate da je ovo najstariji zoološki vrt na svetu

Zoološki vrt osnovan je u duhu baroknog interesa prema svemu, posebno prema lepom. Kada je carica Marija Terezija naredila proširenje dvorca Schönbrunn, njen muž Karl Lorraine želeo je da se unutar velikih vrtova, koji okružuju dvorac, smesti i zoološki vrt. Tako je nastao 'Tiergarten Schönbrunn'.

Navika držanja velikih životinja u kavezima za rekreacijske svrhe bogatih plemića, bio je običaj koji se razvio u kasnom srednjem veku i renesansi. U vreme kada je osnovan ovaj zoološki vrt, postojalo je već nekoliko sličnih institucija u Europi, ali pitanje je zašto se oni nisu karakterizovali kao zoološki vrtovi.

Da li znate da je ovo najstariji zoološki vrt na svetu

U svakom slučaju, zoološki vrt carice Marije Terezije i Karla Lorraine sastojao se od paviljona, u kojem je carski par mogao u miru imati svoj doručak ili popiti kafu. Ukupno osam posebnih 'odeljaka' okruživalo je paviljon, tako da ste imali utisak da se nalazite usred divljine, kraj nekih od najžešćih stvorenja prirode. Od osnivanja 1752. do 1779. godine, zoološki vrt bio je rezervisan samo za pripadnike porodice i posebne goste, a 1779. postaje otvoren za javnost i to u potpunosti besplatno.

Sin Marije Terezije, car Josip II., nasledio je interes roditelja za prirodu i uvek su ga oduševljavale ekspedicije u Afriku i Ameriku, kako bi ulovio nove i uzbudljive životinje. Dobrobit životinja očito nije bio cilj zoološkim vrtovima u one dane. 1826. godine u vrt je dovedena prva žirafa koja je ubrzo postala glavna atrakcija utičući na umetnost, modu i književnost ondašnjeg Beča.

Da li znate da je ovo najstariji zoološki vrt na svetu

Pre Prvog svetskog rata, zoološki vrt imao je 'zbirku' od 700 vrsta životinja sa preko 3500 jedinki. Kako je Prvi svetski rat bio katastrofalan za Austriju, ubrzo je ponestalo potrepština za životinje i njihovo hranjenje mesom postalo je manje prihvatljivo nego hranjenje ljudi životinjskim mesom. Do kraja rata, koji se poklapa sa krajem Carstva, u vrtu je ostalo svega 900 jedinki. Danas je zoološki vrt u vlasništvu Republike Austrije.

Da li znate da je ovo najstariji zoološki vrt na svetu

Uprkos kratkom razdoblju oporavka između dva svetska rata, zoološki vrt je bio zanemarivan, ali najgora sudbina zatekla ga je tokom II. svetskog rata. Naime, tokom 'Bitke kod Beča' 1945. godine, zoološki vrt je bio bombardovan pa su mnoge životinje ubijene. Na kraju rata ostalo je samo 400 preživelih životinja.

Danas je ovaj zoološki vrt jedan od najboljih na svetu, a 2009. i 2010. godine proglašen je najboljim zoološkim vrtom u Europi. Svoj 'dom' ovde ima 500 životinjskih vrsta.

Preporuka