03 Apr 17 /// Autor: travelbook.rs
Belu kuću dizajnirao je irski arhitekta Džejms Hoban, koji je iz mesta Kalan emigrirao u SAD nakon završetka Američkog rata za nezavisnost
10 interesantnih činjenica o Irskoj i Ircima

Irska je evropska država koju zbog zadivljujućih prirodnih lepota nazivaju još i smaragdnim ostrvom. Predstavljamo vam deset manje poznatih činjenica o ovoj veličanstvenoj zemlji.

1. Dablin se ponosi činjenicom da ima jedan pab na svakih 100 stanovnika glavnog irskog grada. Najstariji irski pab – "Šonov bar" – nalazi se u gradu Atlon, a veruje se da potiče iz 900. godine. 

10 interesantnih činjenica o Irskoj i Ircima

2. Prosečni Irac svake godine popije oko 95 litara piva, pa se tako zemlja nalazi na šestom mestu najvećih potrošača ovog pića u Evropi. Više piva popije se u Češkoj, Nemačkoj, Austriji, Estoniji i Poljskoj. 

10 interesantnih činjenica o Irskoj i Ircima

3. Maj je, u proseku, najsuvlji mesec u godini. Ovo je vrlo koristan podatak ako planirate da posetite ovu predivnu zemlju. 

4. Irci nakon odlaska u penziju najčešće odlaze na Kanarska ostrva. 

5. Irska ima najmanji broj prijavljenih viđenja neidentifikovanih letećih objekata (NLO) na nebu od svih evropskih zemalja.

6. Belu kuću dizajnirao je irski arhitekta Džejms Hoban, koji je iz mesta Kalan emigrirao u SAD nakon završetka Američkog rata za nezavisnost. 

10 interesantnih činjenica o Irskoj i Ircima

7. Irska je 2002. godine bila prva zemlja u svetu koja je uvela porez na plastične kese koje mogu da se nabave u prodavnicama i supermarketima. 

8. Mukanagederdauhaulia je priobalni gradić u grofoviji Galvej, koji nosi titulu mesta s najdužim imenom u Irskoj. 

9. Drišin je nacionalno irsko jelo. Reč je tipu kobasice koja se pravi od svinjskog mesa, kravlje, svinjske i ovčije krvi, hleba, zobenih pahuljica i masnoća. 

10. Termin bojkot dolazi od irskog kapetana Džejmsa Bojkota. Prvi put je zvanično upotrebljena u članku magazina Inter-oušn 12. oktobra 1880. godine.

Preporuka