16 Mar 17 /// Autor: travelbook.rs
Ukoliko vas ne privlače svetske metropole i dosta vam je gradske gužve, postoje istorijom i šarmom bogata mala mesta u kojima se živi bez stresa.
Čarobna mesta koje zaista vredi posetiti

Nezavisno od toga da li tražite novo mesto za život ili samo želite svoj odmor provesti na lepom mestu daleko od gužve, razmotrite ovih deset čudesnih mesta, koja još odolevaju vrtoglavoj modernizaciji!

Širakava-gō, Japan

Širakava-gō je selo u srcu Japana koje se nalazi u blizini vrha planine Haku. Iako potiče još iz 11. veka, selo je u svom trenutnom obliku sagrađeno u 19. veku. Trenutno ima gotovo 2000 stanovnika, a pod zaštitom je UNESCO-a kao izvrsno očuvan primer tradicionalne japanske gradnje.

Čarobna mesta koje zaista vredi posetiti

 

Talin, Estonija

U središtu Talina, glavnog grada Estonije, nalazi se zidinama ograđen Stari grad (Vanalin) koji je jedan od najbolje očuvanih srednjovekovnih gradova u Europi. Među brojnim šarmantnim građevinama ovog mesta nalazi se i Gradska većnica iz 13. veka sa tornjem visokim više od 60 metara.

Čarobna mesta koje zaista vredi posetiti

 

Bardejov, Slovačka

Jedno od najstarijih naselja u Slovačkoj je selo Bardejov koje se nalazi na listi svetske baštine pod zaštitom UNESCO-a. Arhitektura u mestu potiče iz 13., 14. i 15. veka, što je arheolozima omogućilo da donesu zaključke o načinima na koje su evropski narodi planirali i organizirali svoje prostore.

Čarobna mesta koje zaista vredi posetiti

 

Alberobelo, Italija

Još jedna od lokacija sa liste svetske baštine pod zaštitom UNESCO-a je selo Alberobelo u južnoj Italiji, sagrađeno u 16. veku. Upečatljiva arhitektonska odlika koja ovo selo čini jedinstvenim mestom poseban je način gradnje kuća koje se nazivaju trulli i u celosti su sagrađene bez upotrebe vezivnih materijala, a obeležavaju ih upečatljivi krovovi.

Čarobna mesta koje zaista vredi posetiti

 

Júzcar, Španija

Sat vremena vožnje od Sredozemnog mora prema severu nalazi se selo Júzcar u Španiji. To malo andaluzijsko selo u plavo je obojila grupa od 20 slikara 2011. godine u saradnji sa kompanijom Sony u svrhu promocije filma "Štrumfovi". Nakon što je premijera filma prošla, Sony je stanovnicima ponudio da vrati fasade u prvobitno stanje na i oboji ih opet u belo, ali su stanovnici, na iznenađenje svih, ponudu odbili. To se pokazalo kao izvrsna odluka jer je selo zahvaljujući svom jedinstvenom izgledu postalo prava turistička atrakcija.

Čarobna mesta koje zaista vredi posetiti

 

Eze, Francuska

Šarmantno selo Eze nalazi se na vrhu litice sa koje puca pogled na Azurnu obalu. Osnovano je čak 2000 godina pre Hrista, a postalo je zanimljivo turističko odredište zbog svog srednjovekovnog izgleda i neopisivog pogleda na more koje okružuje liticu. Fenomenalan botanički vrt prepun egzotičnog bilja još je jedna atrakcija koju vredi videti. U selu trenutno živi oko 3000 ljudi.

Čarobna mesta koje zaista vredi posetiti

 

Oia, Grčka

Na grčkom ostrvu Santorini u Egejskom moru smeštena je Oia, jedno od najlepših sela na ostrvu. Prvi put je naseljeno početkom 13. veka, danas ima oko 1500 stanovnika. Sa pogledom na more i grčke vinograde i tipičnim belim građevinama sa azurno plavim krovovima, oličenje je mediteranske estetike.

Čarobna mesta koje zaista vredi posetiti

 

Vlkolínec, Slovačka

Osnovano u 14. veku, slikovito selo Vlkolínec u Slovačkoj gotovo je celo sagrađeno od drveta. Drvene kućice obojene su jarkim bojama, što ovo selo čini još privlačnijim turistima. UNESCO je 1997. stavio Vlkolínec na listu svetske baštine kao primer slovačke narodne arhitekture.

Čarobna mesta koje zaista vredi posetiti

 

Biburi, Engleska

Šezdesetak kilometara od Bristolskog kanala, popularnost Biburija može se pripisati kućicama od kamena sagrađenim u 17. veku koje pričaju priču o nekim drugim vremenima. Biburi krasi unutrašnjost pasoša građana Velike Britanije, a zbog njegovog upečatljivog uzorka često je proglašavan najlepšim selom u Engleskoj. Njegove ulice mogli ste videti i u brojnim filmovima poput romantične komedije "Dnevnik Bridžit Džouns" i njenih nastavaka.

Čarobna mesta koje zaista vredi posetiti

 

Reine, Norveška

Na severu Norveške nalazi se malo ribarsko selo Reine. Osnovano 1743. godine, Reine je udaljen oko 100 kilometara od Arktičkog kruga. Trenutno u njemu živi nešto više od 300 stanovnika, ali se zimi taj broj znatno poveća jer ga posećuju brojni turisti kako bi videli polarnu svetlost.

Čarobna mesta koje zaista vredi posetiti

Preporuka