24 Dec 16 /// Autor: travelbook.rs
Putnik prve klase Abrahamo Linkoln Salomon pre nego što se ukrcao u čamac za spašavanje, u kojem je spas pronašlo 12 ljudi poneo je sa sobom jelovnik...
Luksuz davnih vremena: Šta se sve jelo poslednje večeri na Titaniku

Ono što je trebala biti samo još jedna ekskluzivna večera za putnike prvog razreda najpoznatijeg svetskog broda Titanika postala je tema koja zaokuplja generacije i fragment istorije najveće pomorske tragedije koja se dogodila pre više od 100 godina.

Sve vezano za potonuće Titanika, koji je svoju prvu plovidbu završio 15. aprila 1912. godine na dnu Atlantskog okeana, danas postiže jako visoku cenu pa je tako kolekcionare i istoričare zaintrigirao pronađeni jelovnik luksuzne večere koja je prethodila nesretnom danu.

Bogati putnik prve klase Abrahamo Linkoln Salomon pre nego što se ukrcao u čamac za spašavanje, u kojem je spas pronašlo samo 12 ljudi, iako je mogao primiti 40 osoba, poneo je sa sobom jelovnik.

Poslednja večera na Titaniku bila je zaista raskošna i bogata pa su tako odabrani mogli uživati u celom nizu specijaliteta. Iz današnje perspektive mogli bi biti sitničavi pa kazati kako je jelovnik ipak bio klasičan, ali s obzirom da se radi večeri koja se održala pre više od jednog veka usred ničega mislimo da bi i bez tragedije, na račun same hrane ostala dugo u pamćenju mnogih.

Luksuz davnih vremena: Šta se sve jelo poslednje večeri na Titaniku

Na meniju se našlo nekoliko jela od piletine, usoljena govedina s povrćem i knedlama, ovčetina na roštilju, krompiri na sto načina, puding, kolač od jabuka, fileti romba, losos, škampi, inćuni, haringe, sardele. Za svoje goste kuhinja Titanika pripremila je i rosbif, teletinu, razne vrste šunke, umak bolonjese, jezik bika, celi niz sireva, a sve su to zalivali jednim od najboljih piva tog doba, koje su dopremili direktno iz Minhena.

Preporuka