24 Dec 16 /// Autor: travelbook.rs
Tunel je napravljen za potrebe bega kraljevske porodice. Izgradio ga je kralj Ferdinand II., svestan nemira i prevrata koji su se događali u 19. veku...
Impresivna kolekcija oldtajmera u zaboravljenom tunelu

U zadnje vreme stalno se priča o nekim tunelima. Tako smo saznali za ludi norveški plan koji bi zemlju mogao povezati ispod mora, upoznali se sa čudom u Holandiji... Pa kad smo već u tunelima, nastavimo sa njima, samo ovaj put otputujmo na jug Italije,u podzemlje grada na čijem je stadionu Dijego Armando Maradona žario i palio. Naravno, reč je o Napulju.

Impresivna kolekcija oldtajmera u zaboravljenom tunelu

U samom centru grada, na Piazzi del Plebiscito, nalazi se ulaz koji vodi tridesetak metara ispod zemlje, do Burbon tunela koji kroz svojih ukupno 530 metara dužine, pokazuje ogromne prolaze, velike pećine i uske odvodne kanale. Tunel je inače izgrađen sredinom 19. veka, ali je gotovo zaboravljen po završetku Drugog svetskog rata. Ipak, ponovno je 'otkriven' početkom 21. veka.

Impresivna kolekcija oldtajmera u zaboravljenom tunelu

Tunel je napravljen za potrebe, ako do njega dođe, bega kraljevske porodice. Izgradio ga je kralj Ferdinand II., svestan nemira i prevrata koji su se događali u 19. veku. Tako je 1848. skoro ostao bez prestola, pa je, čim je ojačao godinu kasnije, odlučio izgraditi ovaj tunel. On je originalno trebao povezati kraljevsku palatu sa vojnim barakama ali smrt ga je u tome preduhitrila, i činilo se kako tunel nikad neće zaživeti.

Ipak, 30-ih godina, u njemu su se počeli odlagati stari automobili, a za vreme velikog rata, poslužio je kao vojna bolnica i sklonište od granatiranja. Nakon rata u njemu su ostali brojni automobili, motocikli, hladnjaci i fašističke statue, ali tunel je ubrzo zapečaćen i zaboravljen.

Impresivna kolekcija oldtajmera u zaboravljenom tunelu

Ipak, danas, situacija je mnogo bolja. Gradske vlasti su shvatile da ovako nešto može samo privući turiste, pa su ga otvorile za javnost. Sad je 'splet puteva' pod gradom poznat pod nazivom 'Galleria Borbonica', a ako vas zanima kako je izgledala nekadašnja auto-moto industrija, ali i gde su se stanovnici grada skrivali od granata, odvojite vreme i prošetajte ispod Maradoninog grada.

Preporuka